Начин на приготвяне
За рецептата Ориз на фурна с родопска наденица в тава налейте олиото и добавете ситно нарязания лук, запържете до омекване.
Прибавете много добре измития под течаща вода и прецеден ориз, запържете до стъклен цвят на ориза. Прибавете ситно нарязаните скилидки чесън и доматите, разбъркайте добре. Налейте 900 мл топла вода, поръсете с чубрица и ситно нарязания магданоз, посолете на вкус.
Обелете и нарежете родопската наденица на хармоника, разпределете я в тавата. Покрийте тавата с капака и я поставете в предварително нагрята на 200 градуса фурна, печете за около 30 минути, до готовност на нашия ориз на фурна.
Ако не разполагате с такава наденица, може да приготвите и ориз със салам по същия начин. Пак става много вкусно.