Начин на приготвяне
Сварен боб се отцежда. Няма значение от вида на боба, за това използвах червен - готово сварен от консерва. Лукът и морковът (не е задължителен) се почистват, нарязват на дребно и запържват в сгорещено олио.
Прибавят се сол на вкус, червеният пипер, джоджена и чубрицата. След кратко разбъркване се прибавя отцеденият боб. Оставя се да се позапържи, след което съдът с плънката се дръпва от котлона.
Сухите чушки се слагат в голяма купа и се заливат с вряла вода, за да омекнат. Отцеждат се от водата и се напълват с пържен боб. Отворът на всяка чушка се потапя в брашно, за да се запечата, след което чушките се нареждат в намаслена тавичка.
В тавичката се налива около една чаена чаша от водата, в която са се киснали чушките. Пекат се пълнените чушки във фурна за около 45 минути на 200 градуса.
Поднасяме Пълнени сухи чушки по северняшки, докато са още топли.