Ezine.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Турски мокър кекс (Islak kek)

Турски мокър кекс (Islak kek)

Йозлям КадироваЙозлям Кадирова
Експерт
3631k1k2
Турски мокър кекс (Islak kek)
Снимка: Йозлям Кадирова
1 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
50 мин.
Порции
14
"Като видяхме рецептата за този турски кекс, смятаме да го намокрим повечко"

Необходими продукти

  • яйца - 3 бр.
  • прясно мляко - 1 в.ч.
  • захар - 1 2/3 в.ч.
  • бакпулвер - 1 1/2 пакетче
  • какао - 3 с.л.
  • олио - 1 в.ч.
  • брашно - 2 1/2 в.ч.
  • За шоколадовия сироп
  • прясно мляко - 1 в.ч.
  • захар - 1 в.ч.
  • олио - 2/3 в.ч.
  • какао - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбийте яйцата със захарта за 7-8 минути, постепенно и при непрекъснато бъркане добавете олиото и прясното мляко.

Смесете сухите съставки и ги пресейте. Разбъркайте до хомогенност.

Изпечете на 180 градуса в предварително загрята фурна до готовност.

Докато кексът се пече, в тенджерка се смесват съставките за шоколадовия сироп и се вари 5-6 минути. И се оставя на студено да се охлади добре.

Изваденият от фурната горещия турски мокър кекс (Islak kek) се разрязва на порционни парчета с желаната форма и големина и се залива с изстудения шоколадов сироп. Но по желание може да напоявате готовия кекс с лъжичка обилно. Аз допълнително напоих с по 1 лъжичка прясно мляко.

Този сиропиран кекс се оставя на студено 10-12 часа или поне 3 часа.

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Дали сте мерки за кафена чаша, чаена, а в рецептата мярката е в.чаша. На колко милилитра отговаря?
14.07.2023 11:16
1