Ezine.bg»Рецепти»Ястия с месо»Заешко месо»Заек с фурми и бадеми

Заек с фурми и бадеми

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
6322k32
Заек с фурми и бадеми2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
80 мин.
Общо
110 мин.
Порции
5-6

Необходими продукти

  • заешко месо - 1 заек
  • смокини - сухи 100 гр.
  • мед - 4 с.л.
  • дафинови листа
  • бутертесто
  • лук - 1 глава
  • бадеми - солени 100 гр. едро нарязани
  • фурми - 150 гр.
  • магданоз
  • целина
  • черен пипер
  • оцет - балсамов
  • сироп - от смокини отцеден от сладко
  • бяло вино - ароматно 100 мл.
  • бульон - от варенето на заека
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сварете заека зедно със разцепените тук - там сухи смокини, 1 дафинов лист и 1 ч. л. сол. Отцедете и още докато е топъл направете разрези по кожата и втрийте в тях 2-3 с. л. мед. Увийте го добре в тестото и го изпечете до почервеняване.

Отделно пригответе сос като задушите леко нарязания на ситно лук и бадемите в зехтина, виното и сиропа от смокини. Добавете 1 с. л. мед, сол на вкус и фурмите.

След десетина мин на слаб огън, сипете оцета и варете още 5 мин на слаб огън при непрекъснато разбъркване. Преди да свалите от огъня, добавете черния пипер и зелените подправки. Отстранете тестената кора от заека, залейте със соса и сервирайте.

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: