Начин на приготвяне
Внимателно измиваме ориза под силна струя студена вода. Сваряваме го в 2 ч.ч. подсолена вода и го отцеждаме от излишната течност.
Доматите попарваме за кратко във вряла вода, след което ги обелваме и настъргваме. Лукът нарязваме на ситно и задушаваме с загрятото олио. Когато лукът омекне добавяме доматите, дафиновия лист и ситно нарязания магданоз. Варим доматения сос до изпаряване на водата и сгъстяваме.
Към готовия доматен сос добавяме 1/2 от маслото и посоляваме със сол и черен пипер.
В предварително намаслена тавичка поставяме последователно пласт ориз, пласт доматен сос и пласт натрошено сирене. Редуваме до изчерпване на продуктите, като внимаваме да завършим с пласт сирене.
Поръсваме ястието с натрошената галета и заливаме с остатъка от маслото, който сме кипнали на котлона. Запичаме ориза със сирене около 30 минути в загрята на 180 градуса фурна.
Коментари