Предвеликденска промоция от 24 до 30 Април. С отстъпки до 60%. Виж тук!

Ezine.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Коледен кейк със сушени плодове

Коледен кейк със сушени плодове

Албена АсеноваАлбена Асенова
Гуру
6673k2k2k3
Коледен кейк със сушени плодове
Снимка: Албена Асенова
2 / 3
24/12/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
80 мин.
Порции
6

Необходими Продукти

  • краве масло - 150 г
  • кафява захар - 150 г
  • яйца - 3 бр.
  • брашно - 220 г
  • бакпулвер - 10 г
  • канела - 1 к.л.
  • карамфил - 5 розички счукан
  • кардамон - 2 зрънца счукан
  • сушени плодове - 200 г микс
  • лимонова кора - от 1/2 лимон
  • ром - 3 с.л.
  • черен шоколад - 100 г
  • За глазурата
  • лимонов сок - 3 ч.л.
  • пудра захар
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сушените плодове се нарязват на дребно и се накисват за една нощ в три супени лъжици ром. Краве масло се оставя на стайна температура и след като омекне, се разбива на пухкав крем заедно със захарта.

Яйцата се разбиват в отделна купа, след което на струйка се добавят към разбитото масло. Брашното се пресява, след което към него се добавят бакпулвер, канелата, карамфила и кардамона.

След разбъркване се добавят накиснатите плодове, настърганата лимонова кора и начупеният на парченца шоколад. Сместа се разбърква и прехвърля в продълговата кексова форма, предварително покрита с хартия за печене.

Кейкът се пече в загрята на 150 градуса фурна за около час и половина или до готовност. След като изстине, се залива с глазура, приготвена от лимонов сок и пудра захар.

Приготвя се, като към лимоновият сок се прибавя лъжица по лъжица пудра захар, при непрекъснато разбъркване, до получаване на желаната гъстота.

Вкусен коледен кейк със сушени плодове!

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: