Начин на приготвяне
В дълбок съд загрявам маста и слагаме предварително нарязания на ситно лук, да се задуши, като прибавяме и малко вода.
Към тях добавяме и каймата.
След като побелее, прибавяме ориза и него запържваме като добавяме и булгура.
Сипваме си червения пипер, заливаме с вода 1:3 съотношение ориз:вода.
Подправяме с подправките, разбъркваме добре и оставяме да ври за около 10-15 минути, докато самият ориз поеме течността.
Тогава отстраняваме от огъня и поставяме разбитото яйце, като бъркаме непрекъснато, за да не се образуват парцали от самия белтък.
След като е готова плънката, започваме да си приготвяме листата от зелката.
Върху всяко листо поставяме от плънката, като загръщаме от двата края и след това навиваме.
Аз си варих сармите в гювеч, но ако нямате може и в тенджера.
Най-отдолу на сармите поставяме две листа от зелката и нареждаме самите зелеви сарми.
Поставяме гювеча със зелеви сарми по добруджански във фурната и печем за около час-час и половина.