Начин на приготвяне
Почистете рибата от главата и вътрешностите. Измийте я и я накиснете в прясно изстискан лимонов сок.
Нарежете лука на дребно, морковите, тиквичките и картофите на кубчета, доматите обелете и настържете.
Кипнете 1.5 л подсолена вода и пуснете вътре зеленчуците, без доматите. Варете ги около 12 - 15 минути на умерен огън, след което добавете рибата и останалите морски продукти. Оставете супата да ври още 15 минути на умерен огън.
Отделете голямата риба, омара, малко скариди и сварени зеленчуци в отделен съд. Добавете доматите и варете останалите продукти до омекването им. След това дръпнете супата от котлона и я пасирайте.
Махнете черупката на омара и нарежете месото му на парчета. Изсипете ги в горещата супа и залейте със зехтина.
Може да поднесете отделено сварени риби и зеленчуци, като ги подправите със сол, черен пипер и по желание лимонов сок. Или на дъното на всяка купа да поставите по малко от тях и да ги залеете със супа.
Супата се поднася украсена с клонки пресен риган и пържени хлебни кубчета.