Пита с извара

Elena TodorovaElena Todorova
Новак
921359
Пита с извара2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
40 мин.
Порции
4

Необходими продукти

  • за тестото
  • брашно - 360 г
  • масло - 200 г
  • захар - 80 г
  • яйца - 2 бр. жълтък
  • лимони - 1 бр. кора
  • сол - 1 щипка
  • за плънката
  • извара - 400 г
  • яйца - 2 бр.
  • ванилова пудра захар - 200 г
  • стафиди - 50 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарежете студеното масло на парченца и го смесете с брашното, което предварително сте пресяли със сол. Добавете 2 бр. жълтък (непременно запазете белтъците), 2 с.л. прясно настъргана лимонова кора и замесете тесто. Приберете готовото тесто в хладилник за 30 минути.

Разбийте изварата с останалите 2 яйца, добавете и 2-та белтъка, пудрата захар и стафидите. Разбърквайте до получаването на еднородна смес.

Извадете охладеното тесто. Отделете около 1/3 от него. Останалото тесто разточете и разстелете върху предварително намазнена кръгла тавичка, така ме да покриете и част от стените й.

Сипете вътре плънката. Останалото тесто разточете и нарежете на лентички с ширина 1 сантиметър, които наредете отгоре под формата на решетка.

Изпечете питата в предварително загрята на 180 градуса фурна до готовност.

Рейтинг

4.7
56
43
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

марга
марга
Яйцата наистина са четири, както казва Милена, но определено от хладилника се вади охладеното тесто. Правила съм я без стафиди, та да ви кажа, който иска да си слага - мен не ме вълнува. Пудра захар за изварата, ако няма миксер човек, че да я разбие до разтапяне. Но в тестото слагам повече от 80грама. Става по-вкусно.
30.04.2015 15:16
Ваня
Ваня
Всъщност, ако човек се зачете, ще види, че наистина става дума за 2 яйца, а не 4, защото жълтъкът на останалите се използва за замесването на тестото. Но светът е пълен с хора, които имат енергия единствено да се заяждат и да пълнят интернет с безсмислените си коментари.

П.С. Милена, ужасно съжалявам, че не виждате стафидите, които както е описано на 4-ти ред, се смесват с изварата, пудрата захар, белтъците и 2 яйца.
17.07.2013 16:12
Милена
Милена
По всяка вероятност, става дума за студено масло, а не тесто!Също така за 4 яйца, а не за 2 яйца и за пудра захар, а не за обикновена, а това че стафидите въобще ги няма в рецептата няма да коментирам!
17.07.2013 15:50