Начин на приготвяне
Нарежете студеното масло на парченца и го смесете с брашното, което предварително сте пресяли със сол. Добавете 2 бр. жълтък (непременно запазете белтъците), 2 с.л. прясно настъргана лимонова кора и замесете тесто. Приберете готовото тесто в хладилник за 30 минути.
Разбийте изварата с останалите 2 яйца, добавете и 2-та белтъка, пудрата захар и стафидите. Разбърквайте до получаването на еднородна смес.
Извадете охладеното тесто. Отделете около 1/3 от него. Останалото тесто разточете и разстелете върху предварително намазнена кръгла тавичка, така ме да покриете и част от стените й.
Сипете вътре плънката. Останалото тесто разточете и нарежете на лентички с ширина 1 сантиметър, които наредете отгоре под формата на решетка.
Изпечете питата в предварително загрята на 180 градуса фурна до готовност.
Коментари
П.С. Милена, ужасно съжалявам, че не виждате стафидите, които както е описано на 4-ти ред, се смесват с изварата, пудрата захар, белтъците и 2 яйца.