Начин на приготвяне
Отделяме белтъците от жълтъците. Разбиваме жълтъците с маслото, разтопения на водна баня шоколад, смлените орехови ядки.
Към тях добавяме постепенно разбитите на твърд сняг белтъци. Така приготвената смес се изсипва в предварително намазнена и набрашнена форма за печене.
Пече се в загрята на 180 градуса фурна до готовност. Изважда се, оставя се да изстине и се срязва на два хоризонтални блата.
Докато блатът се пече вие може да приготвите крема. Разбийте яйцата, добавете прясното мляко, захарта и брашното и разбърквайте до получаването на еднородна смес.
Сложете на котлона на умерен огън да се свари. Към кипналата млечна смес добавете и ванилията. Варете на тих огън до сгъстяване.
С кремa намажете долната половина от блата, поръсете с нарязани праскови и други плодчета по желание, а после покрийте с горната. Наръсете щедро с пудра захар и пак плодове и поднесете леко изстуден.