Начин на приготвяне
В купа счукваме яйцето (1 бр.), прибавяме заквасена сметана (200 г) и наливаме леко затоплена вода или прясно мляко (100 мл). Разбъркваме и ръсваме сол (1 ч.л.), захар (1 к.л.) и суха мая (1 с.л.).
Наливаме разтопено, охладено краве масло (50 г) и олио (3 с.л.). Смесваме добре всички съставки и постепенно прибавяме брашно, за да получим гладко тесто за кифлички, което оформяме на топка, завиваме с найлон и оставяме да втаса.
Когато е втасало, без да омесваме отново, слагаме тестото върху голям лист хартия за печене, намазана с олио. Върху тестото слагаме друг лист хартия, чиято долна страна (към тестото) е намаслена.
Разточваме с точилка на тънка, правоъгълна кора. Махаме горната хартия и нарязваме на триъгълничета, разточеното тесто. Намазваме всеки триъгълник с разтопено краве масло, а после и с разбито яйце.
Слагаме сирене на широката страна на всеки триъгълник и навиваме кифлички. Подреждаме ги в тава върху хартия. Отгоре намазваме всяка с яйце и масло. Оставяме да втасат и печем нашите кифлички със сирене и сметана, докато станат златисти.