Ezine.bg»Рецепти»Основни ястия»Ризото»Ризото с раци и гъби

Ризото с раци и гъби

Elena TodorovaElena Todorova
Новак
921359
Ризото с раци и гъби2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
45 мин.
Порции
4-5

Необходими продукти

  • раци - 300 г рулца от раци
  • гъби - 300 г
  • ориз - 1 ч.ч.
  • масло - 100 г
  • лук - 1 глава
  • магданоз - 1 корен
  • моркови - 1 бр.
  • кашкавал - 5 г
  • магданоз - 1 с.л. пресен
  • бяло вино - 1 к.ч.
  • доматен сок - 1 ч.ч.
  • дафинови листа - 1 бр.
  • черен пипер
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Загряваме част от маслото и запържваме в него наситнените магданоз, морков и лук. Когато зеленчуците омекнат добавяме бялото вино, дафиновия лист и 3-4 зърна черен пипер.

Изчакваме сместа да кипна, намаляваме котлона и варим на тих огън до редуцирането и наполовина. Наливаме доматения сос и варим още 10 минути.

В отделен съд задушаваме гъбите, нарязани на резени в масло. Когато омекнат добавяме нарязаните рулца от раци, доматения сос и варим още 10-15 минути на тих огън.

Ориза се промива със студена вода. Сварява се до готовност в подсолена вода, след което се отцежда и сипва в подходяща дълбока купа.

Отгоре се разпределя соса с раци и се наръсва с магданоз.

Рейтинг

4.3
51
42
30
20
10
Дай твоята оценка: