Начин на приготвяне
Най-напред слагаме ориза да се накисне във вода за 30 минути.
В дълбок тиган сгорещяваме малко олио, добавяме нарязаните на малки парчета пилешки гърди, подправките, запържваме леко, разбъркваме добре и добавяме вода - толкова, че да покрие пилешкото, след като заври, захлупваме с капак и оставяме на слаб огън за 30 минути.
След това отцеждаме пилешкото и запазваме бульона в друг съд.
В друг тиган сгорещяваме около 3 с.л. олио и добавяме стафидите и нарязаните на ситно лук и моркови, сотираме ги за около 5-6 минути, добавяме доматеното пюре и разбъркваме.
Изсипваме готовите зеленчуци с пюрето в тигана с пилешкото, добавяме ориза и бульона, който сме запазили, преди това. Бъркаме на среден огън, когато оризът абсорбира цялата течност, захлупваме с капак, махаме го от котлона и го оставяме да се задуши.
През това време нарязваме бадемите на ситно и ги запичаме леко в тиган.
Когато сервираме готовия пилаф по арабски, поръсваме отгоре със запечените бадеми.