Начин на приготвяне
Приготвяме сиропа, като в касерола или тенджерка, сипваме захарта и оставяме да се карамелизира. Като добие хубав карамелен цвят, дръпваме съда от котлона и внимателно наливаме топла, почти гореща, вода (3 ч.ч.).
Връщаме отново съда на котлона и нагряваме, докато карамелът се разтопи във водата и се получи сироп. Оставяме сиропът да се охлади, опитваме за сладост и при необходимост добавяме още малко захар.
Течната сладкарска сметана (охладена предварително) разбиваме с миксер до получаване на плътна пяна. Шоколада разтапяме с 1-2 с.л. вода и масло (20-30 г) на водна баня, докато стане течна, хомогенна смес.
Оставяме да се охлади, сипваме при сметаната и разбиваме с миксер да се смесят добре. Сиропът и кремът са готови, и започваме да приготвяме тортата. В подходяща форма за торта подреждаме ред бишкоти, напоени в карамелен сироп.
Отгоре намазваме с част от крема, отново бишкоти и крем, докато употребим всички продукти. Отгоре тортата намазваме с крем и поръсваме със захарни конфети или други фигурки по вкус.
Слагаме готовата бишкотена торта в хладилник за 1-2 часа. При сервиране гарнираме всяка порция със сладолед.
Коментари