Ezine.bg»Рецепти»Туршии и зимнина»Пъстра сладко-кисела туршия

Пъстра сладко-кисела туршия

ГеновеваГеновева
Копирайтър
2521k1k3
Пъстра сладко-кисела туршия
Снимка: Геновева
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
10 мин.
Общо
40 мин.
Порции
6

Необходими продукти

  • корнишони - 9 бр.
  • зелени домати - 9 бр.
  • карфиол - 1 малка глава
  • целина - 1 бр. глава
  • камби - 9 бр.
  • моркови - 6 бр.
  • зеле - 1/2 глава
  • за маринатата
  • универсална подправка - 1 бр. Пикант фикс на д - р. Йоткер
  • оцет - 300 мл
  • захар - 150 г
  • вода - 1.750 л
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Карфиолът се измива и се разделя на малки розички. Морковите се белят и се измиват. Камбите се измиват и почистват от семките, а зелените домати и корнишоните само се измиват. Зелето се измива.

След като сме измили и подготвили всички зеленчуци, ги редим в предварително измити и подсушени буркани. Камбите ги слагаме нарязани. Корнишоните, морковите и зелените домати се слагат цели, а зелето се реже на голямо продълговато парче и се слага в бурканите.

Необходими са ви около 6-7 буркани с вместимост 700 мл или 3 с по-голяма вместимост. Аз използвах 2 буркана с вместимост 1.200 л и 1 по-малък. Подредете зеленчуците в бурканите, които сте избрали, като най-отдолу слагате от главата на целината, която сте измили и обелили, стръковете целина ги запазете за отгоре.

В дълбока тенджера сипете 1, 750 л студена вода, като в нея сложете 300 мл оцет, 150 г захар и изсипвате пакетчето с Пикант фикс на Др. Йоткер. Сложете тенджерата на котлона и разбъркайте. Когато заври водата, започнете да бъркате постоянно в продължение на 3-4 минути.

Така приготвената смес се изсипва в бурканите върху зеленчуците, докато е още гореща и бурканите се затварят с подходящи капачки. Оставете бурканите обърнати за 10 минути.

Не е необходимо да стерилизирате бурканите. След като изстинат бурканите, се държат на хладно място. Да ви е сладко!

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: