Домашно сирене

Стоянка  РусеноваСтоянка Русенова
Ветеран
9033k7k2k6
Домашно сирене
Снимка: Стоянка Русенова
1 / 2
08/09/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
12 мин.
Общо
32 мин.
Порции
10
"Друго си е на масата да има домашно сиренце, нали?"

Необходими Продукти

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сваряваме млякото в тенджера и след като е готово оставяме настрана да изстине до степен като топнем малкия си пръст да не пари неприятно.

В съдинка си разбиваме киселото мляко с 3 с.л. от прясното и добавяме към останалото.

Прибавяме постепенно 50 капки мая за сирене, захлупваме съда, завиваме с кърпа и оставяме така за 90 минути да се пресече.

Получената смес изсипваме в предварително намокрен тензух.

Връзваме два по два срещуположните краища и оставяме да виси и да се отцежда.

Трябва да го изцеждаме до степен приятно меко.

Изсипваме го в калъп, поставяме капак или друга плоскост и отгоре поставяме тежест.

Готовото домашно сирене можем да консумираме веднага, но е най-добре след 5-6 дни.

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка: