Начин на приготвяне
Обезкостяваме зелените маслини и ги нарязваме на дребни парченца. Наситняваме лука, копъра, пресния джоджен и останалите подправки. Смесваме ги с предварително измития ориз и ги объркваме заедно с 3-4 с.л. от олиото до получаването на еднородна смес.
Поставяме по малко от сместа в центъра на лозовите листа и умиваме не много стегнати сарми. Покриваме дъното на широка тенджера с няколко лозови листа и отгоре поставяме готовите сарми. Захлупваме ги с тежка чиния.
Доливаме 3-4 ч.ч. топла вода, останалото олио и сол. Слагаме сармите на силен огън да кипнат и после задушавайте на умерен огън за 35-40 минути.
Поднасяме гарнирани с черните маслини и резени лимони.