Начин на приготвяне
Маята се разтваря в 30 мл топла вода и се оставя да шупне. Разбърква се с 300 мл топла вода, кафявата захар, солта и брашното. Меси се, докато се получи гладко и еластично тесто. Може да се остави да втаса за половин час.
Тенджера се пълни с вода – 6-7 см дълбочина, като на чаша вода се слагат по 2 с.л. сода. Водата се загрява, докато започне леко да ври, след това се оставя да къкри на слаб котлон.
От тестото се откъсват топки, които се оформят на дълги фитили и се оплитат в типичната форма на геврек. Оформеното тесто се слага за няколко минути върху леко набрашнена повърхност, за да довтаса. Един по един претцелите се пускат във вряща вода за по 20 секунди, или докато тестото пожълтее.
Сварените претцели се нареждат в намазнена тава. Отгоре се поръсват със ситна морска сол и се пекат 8 – 10 минути, или докато станат златистокафяви в загрята на 220 градуса фурна. Поднасят се топли.