Празнична вита пита по плевенски

30/07/2019
"Поводът е без значени, има ли вкусна пита на трапезата, всеки ден е празник "
  • Приготвяне20 мин.
  • Готвене30 мин.
  • Общо50 мин.
  • Порции1
Сготви+1 точка
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо185
  • Преглеждания за месеца180
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята разтворете в хладка вода, добавете я към брашното, киселото мляко, яйцето, олиото, захарта и солта, замесете средно меко тесто и го ударете 30 пъти в масата, за да втаса по-бързо.

Тестото е готово, когато при натискане с пръст върху него не остава дупка, тогава го разделете на 3 равни топки, от които разточете 3 много тънки кори, намажете първата с разтопен маргарин и поставете отгоре ѝ една върху друга останалите, като отново ги мажете с маргарина.

Подредените по този начин кори разрежете на 4 равни части, всяка четвъртинка пък нарежете на 3 или 4 триъгълника, завийте всеки като кифлички и ги подредете несиметрично в тава, предварително намазана с олио.

Питата оставете да втасва, докато запълни тавата на широчина и височина, намажете я с жълтъка, разбит с няколко капки олио, поръсете я със сусам и я печете 30 мин. в умерена фурна. [подобни рецепти тук]

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар