Ezine.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Плодов сладкиш»Сладкиш с черни боровинки

Сладкиш с черни боровинки

Сладкиш с черни боровинки1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
75 мин.
Порции
8
"На всичко сме готови, за да опитаме още едно парче от този уханен сладкиш с черни боровинки"

Необходими продукти

  • За тестото
  • брашно - 500 г
  • яйца - 1 бр.
  • прясно мляко - 300 мл
  • мая - 25 г
  • маргарин - 60 г
  • кристална захар - 50 г
  • сол - 1 щипка
  • За трохите
  • брашно - 175 г
  • маргарин - 100 г
  • захар - 75 г кристална
  • ванилова захар - 1 пакетче
  • сол - 1 щипка
  • За пълнежа
  • черни боровинки - 750 г или боровинково сладко
  • За намазване
  • олио - 1 - 2 с.л.
  • За разточване
  • брашно - 1 к.ч.
  • За поръсване
  • пудра захар - 2 - 3 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Налейте млякото в тенджера, нагрейте го до 36-38 градуса, натрошете в него маята, прибавете захарта, разбъркайте добре, похлупете го и го оставете на топло за 7-8 мин.

Разтопете маргарина, охладете го, но без да застине, добавете го заедно с пресятото брашно, яйцето и солта към млечната смес и разбъркайте всичко.

Замесете тесто, покрийте го и го оставете да втасва 30 мин., докато увеличи обема си двойно.

След това омесете втасалото тесто още веднъж, разточете го на посипана с брашно повърхност, сложете го в намаслена кръгла тава и го заравнете.

Пригответе трохите, като с миксер разбиете пресятото брашно, разтопения на слаб огън маргарин, ваниловата и кристалната захар и солта, докато се отделят частичките.

Половината от тях разпределете равномерно върху тестото, отгоре наредете на равен пласт измитите и отцедени от водата боровинки (или боровинково сладко) и ги посипете с останалите трохи.

Сложете сладкиша да се пече 25 мин. в предварително загрята до 200 градуса фурна и след като изстине, го поръсете с пудрата захар или кокосови стърготини.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: