Ezine.bg»Рецепти»Ястия с месо»Пилешко месо»Кюфтета»Пилешки кюфтенца в пикантен сос

Пилешки кюфтенца в пикантен сос

Пилешки кюфтенца в пикантен сос2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
40 мин.
Порции
3
"Предлагаме ви да се сгреете с пикантен сос, докато хапвате любимите си пилешки кюфтенца, а после да потушите пожара с чаша студена бира"

Необходими продукти

  • пилешко месо - 600 г без кости, полусварено или кокоше
  • лимони - 1 бр.
  • магданоз - 1/3 връзка
  • хляб - 100 г без кората, бял
  • галета - 1 - 2 с.л.
  • прясно мляко - 1 к.ч.
  • яйца - 1 бр.
  • масло - 100 г краве
  • За соса
  • лук - 1 средна глава, кромид
  • брашно - 10 г
  • бульон - 250 мл месен или зеленчуков от кубче
  • доматено пюре - 100 г
  • сметана - 100 г
  • масло - 20 г краве
  • захар - ½ ч.л.
  • лют червен пипер - 1 щипка
  • черен пипер - на вкус
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Загрейте силно маслото, запържете в него ситно нарязания лук, докато стане прозрачен, сипете брашното и доматеното пюре и пържете 1-2 мин., като бъркате непрекъснато.

Разредете с бульона, поръсете с лютия пипер, черния пипер, захарта и сол на вкус и варете 10-12 мин. при непрекъснато бъркане, прибавете сметаната и отново разбъркайте соса.

Смелете полусвареното предварително месо с месомелачка, прибавете напоения в млякото хляб, 25 г масло, ситно накълцания магданоз и яйцето и поръсете със сол и черен пипер.

От омесената добре кайма оформете кюфтенца, потопете ги от всички страни в галетата и ги изпържете в останалото сгорещено масло.

Сервирайте готовите пилешки кюфтета с резенчета лимон и гарнитура от подходящи за сезона зеленчуци, а соса поднесете отделно в каничка.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: