Ezine.bg»Рецепти»Ястия с месо»Телешко месо»Телешко задушено»Ароматно телешко в сметанов сос

Ароматно телешко в сметанов сос

Ароматно телешко в сметанов сос1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
80 мин.
Порции
6

Необходими продукти

  • телешко месо - 800 г бонфиле
  • моркови - 1 бр.
  • целина - ¼ глава
  • магданоз - 1 корен
  • брашно - 1 с.л.
  • месен бульон - 300 мл
  • масло - 20 г краве
  • индийско орехче - ¼ с.л.
  • майорана - 1 ч.л. суха
  • За яйчения сос
  • жълтъци - 1 бр.
  • лимони - ½ бр.
  • сметана - 100 мл
  • месен бульон - 250 мл
  • масло - 20 г краве
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтопете маслото на водна баня, добавете жълтъка и като разбивате, загрейте сместа, докато се сгъсти.

Посолете на вкус, сипете лимоновия сок и настърганата лимонова кора, разредете с бульона, подправете със сметаната и загрейте соса, като внимавате да не заври.

Месото нарежете на едри парчета, натрийте ги със сол, оваляйте ги в брашното и ги изпържете в маслото.

Добавете бульона, индийското орехче, майораната и едро нарязаните морков, целина и магданозен корен и задушете всичко до готовност.

Извадете готовото месо, нарежете го на парченца, върнете го в бульона и го задушавайте още 10-15 мин, след което налейте приготвения яйчен сос и загрейте ястието, без да завира.

Поднесете телешкото, залято със соса, в който се е задушавало, с гарнитура от сварени макарони или картофено пюре.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: