Ezine.bg»Рецепти»Основни ястия»Сарми»Сарми със зелеви листа

Сарми със зелеви листа

Сарми със зелеви листа1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
5
"Коледна трапеза без сарми е като дом без елха - не можем да ги пропуснем за нищо на света"

Необходими продукти

  • зеле - 800 г
  • масло - 100 мл растително
  • масло - 50 г прясно
  • лук - 200 г
  • ориз - 150 г
  • магданоз - 1 връзка
  • кисело мляко - 250 г
  • сол
  • оцет на вкус
  • черен пипер - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Отделят се листата от по–голяма зелка и се попарват във вряща подсолена и подкиселена вода.

Лукът се почиства и измива, нарязва се на дребно и се задушава в растителната мазнина до омекване.

Прибавят се изчистеният и измит ориз, малко гореща вода и сол. Задушаването продължава, докато оризът набъбне.

Тогава се прибавят дребно нарязаният магданоз и черен пипер. Сместа се разбърква и от нея се правят сарми в зелевите листа.

Сармите се нареждат в тава или плитка тенджера, заливат се с водата, в която са попарени листата, поръсват се с разтопеното прясно масло и се варят или се пекат във фурна.

Поднасят се с кисело мляко.

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: