Начин на приготвяне
Накиснете кисело зеле за 30 мин. в студена вода, след това го изстискайте добре и го оформете на тънки ивички.
Сгорещете олиото в тиган, изпържете в него ситно нарязания лук за 3 мин, добавете остърганите и настъргани морков и пащърнак и гответе още 5 мин.
Залейте с 50 мл вода, добавете доматеното пюре, разбъркайте и варете 12-15 мин. на умерен огън.
Кипнете в тенджера 1.5 л вода, прибавете обелените, измити и нарязани на парченца картофи и варете 10 мин.
Добавете съдържанието на тигана, киселото зеле, зърната черен пипер и дафиновия лист и овкусете с черен пипер и сол.
Варете супата 25 мин. на умерен огън, прибавете пресования чесън и след 2 мин. я свалете от огъня.
Разлейте я по чиниите, като във всяка сложите по 1-2 с.л. сметана и наръсите готовия борш със ситно нарязания магданоз, и поднесете.