Ezine.bg»Рецепти»Пица»Класическа пица с моцарела

Класическа пица с моцарела

Класическа пица с моцарела
Снимка: Анонимен
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
55 мин.
Порции
4

Необходими продукти

  • домати - 8 бр.
  • чесън - 2 скилидки
  • моцарела - 400 г
  • брашно - 500 г
  • прясно мляко - 250 мл
  • мая - 50 г
  • зехтин - 10 с.л.
  • мащерка - 1 ч.л.
  • захар - 2/3 ч.л.
  • черен пипер - на вкус
  • сол - 1 ч.л. за тестото
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В тиган загрейте 2 с.л. зехтин, изпържете в него ситно нарязания чесън до прозрачност, прибавете бланшираните за 30 сек. във вряла вода, отцедени, обелени и надробени на малки парченца домати, разбъркайте и задушавайте 3-4 мин.

Подправете соса с мащерката, черен пипер и сол, свалете го от котлона и го оставете да изстине.

Пресейте брашното в дълбок съд, направете дупка по средата, сипете в нея размачканата и разбъркана с 50 мл топло мляко мая, покрийте с кърпа и оставете на топло място за 20 мин.

Добавете останалото мляко, солта, захарта и 6 с.л. зехтин, замесете тесто за пица, покрийте го и оставете да втасва 30 мин.

Омесете го още веднъж, разточете ги на кръгла кора, наредете я в голяма намаслена тава и я намажете със зехтин.

Разстелете върху пицата доматената смес, отгоре наредете нарязаната на кръгчета моцарела, напръскайте с останалия зехтин и я сложете да се пече 17-20 мин. в средата на предварително загрята на 200 градуса фурна.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: