Ezine.bg»Рецепти»Туршии и зимнина»Домашен Оцет»Истински домашен ябълков оцет

Истински домашен ябълков оцет

Албена АсеноваАлбена Асенова
Гуру
6673k2k1k3
Истински домашен ябълков оцет
Снимка: Албена Асенова
2 / 3
23/06/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
"Заложете на домашното - вижте как се приготвя истински домашен ябълков оцет"

Необходими Продукти

  • ябълки - 4 кг (сладки)
  • захар - 200 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Приготвянето на домашен ябълков оцет не е никак трудно. Необходимо са само добре узрели сладък сорт ябълки и захар или мед. За целта ябълките се измиват, нарязват на четвъртинки или не много големи парчета, като се отстраняват само дръжките, а сърцевината със семки се оставя.

Вече нарязаните ябълки се слагат в голям стъклен съд, трилитрови буркани например. Не трябва да се пълнят до горе, а се оставя поне два пръста до отвора. Захарта се разтваря в гореща вода и след като се разтвори и водата изстине се заливат ябълките.

Нивото на течността трябва да е над плодовете. С помощта на дървена лъжица всичко се разбърква. След това съдът или бурканите се покриват с марля, която се пристяга с ластик или връв.

Така покрити ябълките за оцет стоят в продължение на десет дни. През тези десет е необходимо те да се разбъркват с дървената лъжица поне два пъти на ден. В този период протича ферментация и се развъждат виненки.

След десетия ден течността се прецежда през марля и прехвърля в чисти стъклени съдове, които отново се покриват с марля, защото ферментацията все още не е приключила.

Почти готовият оцет се оставя така за още за шест седмици, за да узрее. Отгоре му се поява тънък слузест слой. Това е оцетната гъба. Накрая оцетът се прецежда и се разпределя в стъклени бутилки, в които ще се съхранява. Не изхвърляйте оцетната гъба. Тя може да се използва при следващото приготвяне на ябълков оцет.

С готовата гъба процесът значително се ускорява. Другото важно нещо е, че ябълковият оцет е мътен. С времето той се избистря, а на дъното на бутилките има утайка. Бутилките се съхраняват на тъмно и хладно място, в килер например.

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Чародейката
Чародейката
Какво е точното количество на водата?
05.02.2021 15:32
3