Ezine.bg»Рецепти»Ястия с месо»Пилешко месо»Задушено пиле»Задушено пиле по грузински (Чахобили)

Задушено пиле по грузински (Чахобили)

Задушено пиле по грузински (Чахобили)2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
70 мин.
Общо
85 мин.
Порции
6
"Чахохбили е ястие от грузинската кухня, което се приготвя от пиле или от овнешко месо. Особеното в приготвянето му е, че се използва т.нар. сухо пържене на месото и задушаването е без вода."

Необходими продукти

  • пиле - около 1. 2 - 1. 5 кг
  • домати - 3 бр.
  • люти чушки - 1 бр. или 1 ч.л. лют червен пипер
  • лук - 4 глави, кромид
  • чесън - 3 - 4 скилидки
  • доматено пюре - 1 с.л.
  • кориандър - 1 връзка или копър
  • босилек - 1 връзка
  • хмели сунели - 1 с.л.
  • масло - 1 с.л. краве
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте пилето отвътре и отвън, подсушете го, нарежете го на жулиени, сложете го в силно нагрят тефлонов тиган и 15 мин. го пържете, без да добавяте никаква мазнина или сланина, като разбърквате постоянно, за да не загори.

Бланширайте доматите, обелете ги, нарежете ги на малки кубчета и ги сипете при пилето, намалете огъня и гответе 10 минути, без да добавяте вода, тъй като доматите пускат достатъчно сок.

През това време почистете лука, нарежете го на тънки полумесеци и го запържете до златисто в друг тиган в затопленото масло и го сипете при пилешкото, след което похлупете тигана и задушавайте 30 мин, като ако все пак течността не е достатъчна, налейте ½ ч.ч. червено вино или увеличете доматите.

Най-накрая прибавете скълцаната чушка, счукания чесън, ситно нарязаните кориандър и босилек, хмели сунели и сол на вкус, разбъркайте, задушавайте още 7 мин. и поднесете ястието горещо с варен ориз или варени картофи.

Можете да си направите сами хмели сунели, като смесите изсушени босилек, магданоз, целина, копър, кориандър, дафинов лист, чубрица, исоп, мента и майорана.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: