Начин на приготвяне
Измийте пилето отвътре и отвън, подсушете го, нарежете го на жулиени, сложете го в силно нагрят тефлонов тиган и 15 мин. го пържете, без да добавяте никаква мазнина или сланина, като разбърквате постоянно, за да не загори.
Бланширайте доматите, обелете ги, нарежете ги на малки кубчета и ги сипете при пилето, намалете огъня и гответе 10 минути, без да добавяте вода, тъй като доматите пускат достатъчно сок.
През това време почистете лука, нарежете го на тънки полумесеци и го запържете до златисто в друг тиган в затопленото масло и го сипете при пилешкото, след което похлупете тигана и задушавайте 30 мин, като ако все пак течността не е достатъчна, налейте ½ ч.ч. червено вино или увеличете доматите.
Най-накрая прибавете скълцаната чушка, счукания чесън, ситно нарязаните кориандър и босилек, хмели сунели и сол на вкус, разбъркайте, задушавайте още 7 мин. и поднесете ястието горещо с варен ориз или варени картофи.
Можете да си направите сами хмели сунели, като смесите изсушени босилек, магданоз, целина, копър, кориандър, дафинов лист, чубрица, исоп, мента и майорана.