Ezine.bg»Рецепти»Туршии и зимнина»Кисело зеле на глави за зимата

Кисело зеле на глави за зимата

Кисело зеле на глави за зимата2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Общо
120 мин.
"Къде сте тръгнали без кисело зеле за зимата - друго си е да си отвори един буркан, която навън се сипе сняг, а дома стомахът къркори"

Необходими продукти

  • зеле - 50 г цели глави
  • сол - 1.5 кг
  • царевични зърна - по желание
  • хрян - по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете зелките от външните листа, поръсете ги със солта и ги залейте със студена вода, като саламурата трябва да облее навсякъде и да покрие зелето най-малко 5-10 см.

Върху тях поставете кръстачка (от букови дъски), а най-отгоре изварен речен камък.

Първата седмица претакайте през ден, а до завършването на ферментацията – един или два пъти седмично.

Ако желаете зелевият сок да стане резлив и по-приятен на вкус, добавете царевични зърна и хрян.

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: