Пресни картофи с кюфтенца на фурна

АнабелАнабел
Ветеран
528
2k
1k
212
19/05/2019
"Ако до всеки пресен картоф застане по едно сочно кюфтенце, става страхотна гозба "
Приготвяне45 мин.
Готвене40 мин.
Общо85 мин.
Порции5
Сготви+1 точка
4 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 608
  • Преглеждания за месеца3
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена4

Необходими Съставки

  • пресни картофи - 1 кг
  • сол
  • За кюфтенцата
  • кайма - 400 г смес
  • лук - 1 глава
  • сухар - 2 филийки
  • кимион - 3 щипки
  • черен пипер - 1/2 к.л.
  • чубрица - 1 с.л.
  • чили - 1/2 к.л.
  • яйца - 1 бр.
  • брашно - за овалване
  • За доматения сос
  • пресен лук - 2 стръка
  • пресен чесън - 1 стрък
  • червен пипер - 1 к.л.
  • домати - 1 и 1/2 ч.ч консервирани
  • босилек - 3 - 4 стръка
  • сол
  • олио
  • магданоз - 4 - 5 стръка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа се слага каймата и към нея се прибавят ситно нарязаният лук, кимион, чубрица, черен пипер, чили, предварително накиснатият сухар и яйцето.

Каймата се омесва хубаво и се оставя се да престои в хладилника за около два часа. След това от нея се оформят кюфтенца, които се овалват в брашно и изпържват в сгорещено олио.

За доматения сос се почистват пресният лук и чесън, нарязват се на дребно и задушават в малко мазнина. След като омекнат към тях се прибавят доматите. Сосът се овкусява със сол и му се прибавя нарязаният на ситно босилек.

Картофите се измиват добре (не се белят) и нарязват на не много тънки филийки. Слагат се в тавичка поръсват се със сол, малко олио и се заливат с доматения сос. Между тях се нареждат пържените кюфтенца.

Тавата се покрива с алуминиево фолио и ястието се слага във фурната.

Пече се на 200 градуса около 40 минути. Картофите с пикантни кюфтенца се сервират поръсени с пресен магданоз.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар