Начин на приготвяне
Рибата се оставя да се размрази, измива се и се нарязва на малки парчета – 2 – 3 см широки, 5 –6 см дълги.
Слага се в дълбок съд, посолява се, като се разбърква с ръка, и се оставя да престои 30 мин. В една чиния се разбиват 2 яйца (ако се свършат, разбиват се още), а в друга се слага брашно.
Всяко парче се панира в брашно, в яйце и пак в брашно и яйце и се пържи в сгорещеното олио до зачервяване, след което се обръща.
Панираната риба се нарежда в съд с капак, като всеки ред се поръсва с нарязания копър и с лимонов сок.
Съдът трябва непрекъснато да се похлупва и от време на време да се раздрусва, за да могат подправките да проникват във всяко парче.
Накрая се останалият копър и лимонов сок и се похлупва.
Обикновено рибата се поднася топла. Ако се приготви така, мерлузата загубва част от специфичната си миризма и става по-вкусна.