Начин на приготвяне
Скумрията се изчиства, нарязва се и се нарежда в средата на елипсовидна чиния.
Приготвяне на соса: Чесънът се счуква, слагат се олиото, солта и малко оцет, разбърква се и ако получената смес е много кисела, прибавя се малко вода.
Рибата се залива със соса.
Рибата се изчиства и обезкостява по следният начин: Отрязва се главата и с нож се отстранява твърдата част по дължината на гърба.
Същото се прави и от средата на корема до опашката.
След това рибата се обелва, като кожата се захваща с ножа откъм главата и се свлича цялата по посока на опашката.
После се разрязва по дължината на гърба на 2 половини, като ножът трябва да се движи плътно покрай средната кост.
Изрязват се жълтите места и костите на предната част, отсранява се средната кост и се получават 2 филета, които се нарязват напречно.