Боядисани великденски яйца със седефена боя и фолио

ЗорицаЗорицаНовак1741
07/05/2019
Приготвяне20 мин.
Готвене12 мин.
Общо32 мин.
Порции30
Сготви+1 точка
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо1 127
  • Преглеждания за месеца1
  • Преглеждания за седмицата1
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

  • яйца - 30 бр.
  • седефена боя - 1 опаковка (4 цвята тубички: син, жълт, червен, оранжев)
  • сол - 3 с.л.
  • оцет - 3 с.л.
  • олио - 1 - 2 с.л. за намазване на яйцата
  • фолио - 4 листчета (сребристи)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Яйцата се оставят поне час на стайна температура преди варенето. Нареждат се в подходящ дълбок съд, на дъното на който е постлана хавлиена кърпа. Заливат се със студена вода, в нея се добавя оцета и солта. Варят се на умерен котлон 10 - 12 минути.

Тубичките с боята се потапят (без да се отварят) в чашки с гореща вода. Обръщат се с острата част надолу и след няколко минути се изваждат и връхчетата на тубичките се отрязват.

Слага се найлонова ръкавица и върху нея се накапва по няколко капки от боите и яйцата се овалват. Така се процедира и с останалите сварени яйца. Добре е да си приготвите повечко ръкавици, за да ги сменяте и за да не се налага да ги миете при слагането на нови цветове.

Яйцата се оставят да позасъхне леко боята за около 5 - 6 минути и след това всяко яйце са завива в сребристото фолио с матираната страна към яйцето и с опакото на лъжица или с нокът леко се надрасква. Фолиото се маха и остават сребристи следи по яйцето.

Едно парче фолио се използва многократно, докато се изтърка покритието и фолиото стане прозрачно.

Готовите великденски яйца се оставят, за да засъхне боята напълно и след това се намазват с помощта на салфетка с олио.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар