Начин на приготвяне
Яйцата се оставят поне час на стайна температура преди варенето. Нареждат се в подходящ дълбок съд, на дъното на който е постлана хавлиена кърпа. Заливат се със студена вода, в нея се добавя оцета и солта. Варят се на умерен котлон 10 - 12 минути.
Тубичките с боята се потапят (без да се отварят) в чашки с гореща вода. Обръщат се с острата част надолу и след няколко минути се изваждат и връхчетата на тубичките се отрязват.
Слага се найлонова ръкавица и върху нея се накапва по няколко капки от боите и яйцата се овалват. Така се процедира и с останалите сварени яйца. Добре е да си приготвите повечко ръкавици, за да ги сменяте и за да не се налага да ги миете при слагането на нови цветове.
Яйцата се оставят да позасъхне леко боята за около 5 - 6 минути и след това всяко яйце са завива в сребристото фолио с матираната страна към яйцето и с опакото на лъжица или с нокът леко се надрасква. Фолиото се маха и остават сребристи следи по яйцето.
Едно парче фолио се използва многократно, докато се изтърка покритието и фолиото стане прозрачно.
Готовите великденски яйца се оставят, за да засъхне боята напълно и след това се намазват с помощта на салфетка с олио.