Начин на приготвяне
Натрошаваме си маята в затоплена купа и добавяме 1 ч.л. захар, 2-3 супени лъжици брашно и малко затоплено мляко.
Разбъркваме, така че да се получи каша с гъстотата на боза. Покриваме с кърпа и оставяме настрана, за да се активира.
Разтваряме си захарта в гореща вода.
В съд си затопляме мазнината, разбиваме яйцата и към тях добавяме захарния сироп.
В дълбока купа си пресяваме брашното заедно със сметаната и си правим кладенче. Сметана слагаме, за да може козунакът да има наситен жълт цвят.
Към него изсипваме затоплената яйчена смес и започваме да бъркаме. Добавяме маята и по малко от млякото, солта и ванилиите. Когато започне да лепне тестото, месим на плот и добавяме мазнината.
След като е вече омесено тестото го оставяме да почине за около половин час на топло, като го покриваме с влажна кърпа.
Когато отмине това време започваме да бием тестото в плота 100 пъти. Оставяме отново да почине пак за около 20 мин.
Започваме да си оформяме, като сплитаме на плитка според вкуса.
Оставяме отново да втаса и преди да поставим в печката да печем намазваме с жълтък, разбъркан с малко вода и мазнина и поръсваме със захар.
Поставяме в предварително загрята фурна и печем на 180 – 200 градуса. Във фурната поставяме купичка с вода, за да не засъхва козунакът.