Козунак, приготвен с миксер

АнабелАнабел
Ветеран
528
2k
1k
212
25/04/2019
Приготвяне20 мин.
Готвене45 мин.
Общо65 мин.
Порции6
Сготви+1 точка
4 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 681
  • Преглеждания за месеца3
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг4 от 5
  • Сготвена4

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Приготвената прясна мая се поставя в купа със затоплено прясно мляко, лъжица захар и две лъжици брашно. Разбърква се и се оставя настрани, за да се активира.

Трите яйца се поставят в купата на миксера заедно със захарта и се разбиват на пяна. Към тях се прибавят ванилията, настърганата лимонова кора и половината от олиото.

След това се добавят шупналата мая, пресятото брашно и половината от олиото. Важното тук е брашното и олиото да се редуват и прибавят на малки порции.

Месенето с миксера продължава докато тесто започне да се отделя от страните на съда. То трябва да стане меко и нелепнещо.

Оформя се на топка, покрива се с кърпа и се оставя да втаса на топло. Втасалото тесто за козунак се премесва, но вече на ръце, прегъва се няколко пъти и се оставя отново да втаса. След това козунакът се оформя в желаната форма - усукан или на плитка, и се поставя във формата за печене.

Оставя се отново да втаса. Преди да се постави във фурната, се намазва с разбит жълтък и поръсва с намокрена с малко вода захар. Пече се в предварително загрята на 170 градуса фурна около 45 минути.

Механично метално сито за хубаво тесто
За хубаво тесто използвайте това:
Механично метално сито за хубаво тесто
7.99 лв.
7.49 лв.
Виж ››

Ако месенето на питки и сладкарството са ви страст, то задължително трябва да прибавите към колекцията си от аксесоари и това практично механично метално сито.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар