Начин на приготвяне
Поставете почистения и измит боб в тенджера със студена вода да заври, 10 минути след завирането изсипете водата и налейте втора студена вода.
След като заври отново бобът, пуснете лютите чушлета и шушулките сминдух, оставете да къкри на слаб огън до пълното омекване на боба.
В тава налейте половината олио и наредете почистената и нарязана на колелца наденица. Поставете тавата в нагрята на 200 градуса фурна и печете до лека промяна на цвета на наденицата.
Премахнете наденицата от тавата и я поставете на котлона, прибавете нарязания на ситно зеленчук и пържите за кратко. Налейте топла вода в тавата и оставете зеленчука да поври за 10 минути, след като омекне, прибавете доматеното пюре и червения пипер, разбъркайте и отстранете от огъня.
Към зеленчука прибавете готовия сварен боб и изпечената наденица, разбъркайте внимателно.
Посолете на вкус и разбъркайте, поръсете с чубрицата и джоджена и налейте останалото олио отгоре.
Върнете тавата и гответе боба на фурна до лека коричка отгоре.