Ezine.bg»Рецепти»Ястия с месо»Колбаси»Пържен боб на фурна с наденица

Пържен боб на фурна с наденица

Мария СимоваМария Симова
Копирайтър
3051k4k2
Пържен боб на фурна с наденица
Снимка: Мария Симова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
110 мин.
Порции
8

Необходими продукти

  • боб - 500 г бял
  • наденица - 2 парчета Македонска
  • лук - 2 глави
  • моркови - 2 бр.
  • чушки - 1 бр.
  • люти чушки - 2 бр. сухи
  • олио - 100 мл
  • доматено пюре - 1 с.л.
  • червен пипер - 1 с.л.
  • сминдух - 2 - 3 шушулки
  • чубрица - 1 ч.л.
  • джоджен - 1 ч.л.
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Поставете почистения и измит боб в тенджера със студена вода да заври, 10 минути след завирането изсипете водата и налейте втора студена вода.

След като заври отново бобът, пуснете лютите чушлета и шушулките сминдух, оставете да къкри на слаб огън до пълното омекване на боба.

В тава налейте половината олио и наредете почистената и нарязана на колелца наденица. Поставете тавата в нагрята на 200 градуса фурна и печете до лека промяна на цвета на наденицата.

Премахнете наденицата от тавата и я поставете на котлона, прибавете нарязания на ситно зеленчук и пържите за кратко. Налейте топла вода в тавата и оставете зеленчука да поври за 10 минути, след като омекне, прибавете доматеното пюре и червения пипер, разбъркайте и отстранете от огъня.

Към зеленчука прибавете готовия сварен боб и изпечената наденица, разбъркайте внимателно.

Посолете на вкус и разбъркайте, поръсете с чубрицата и джоджена и налейте останалото олио отгоре.

Върнете тавата и гответе боба на фурна до лека коричка отгоре.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: