Начин на приготвяне
Добре измитият спанак и едро нарязаният лук се задушават в 5–6 минути с щипка сол, след което се смилат или се претриват през сито приготвя се светла запръжка от брашното и 2/3 от маслото, която се разрежда с половината студено мляко и се прибавя към спаначеното пюре.
Сместа се слага на огъня и при непрекъснато разбъркване се сгъстява, след което се подправя на вкус с черен пипер и сол.
Яйцата се сваряват твърди, потапят се в студена вода, обелват се и се разполовяват по дължина.
Жълтъците им се изваждат и се стриват с вилица, като се добавят останалото мляко, сол, черен пипер и горчица на вкус.
Полученият сос се изсипва в малък съд, намазан с отделеното масло (за предпочитане е съдът да е от огнеупорно стъкло), и отгоре се нареждат половинките белтъци от яйцата, напълнени със спаначено пюре.
Ястието се наръсва със смес от галета и кашкавал и се пече в умерена фурна 15–20 минути. Поднася се със салата по избор.
Забележка: Яйцата може да се разпределят по 4 половинки в порционни съдчета и в тях да се запекат.
Разновидност: Сосът бешамел се заменя с рядко пюре от картофи, смачкани в бульона им с прибавка на ¼ пакетче (30 г) краве масло, сол и черен пипер, което се изсипва в намазана и наръсена с галета тавичка.
Половинките от яйцата със спанака се нареждат върху него и се наръсват с натрошеното сирене и галета.
След като се запекат, се поднасят с доматен сос по избор.