Лесни и ефектни мини козуначета

Йозлям КадироваЙозлям КадироваПомощник Готвач10478602
14/04/2019
Приготвяне60 мин.
Готвене20 мин.
Общо80 мин.
Порции24
Сготви+1 точка
3 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 484
  • Преглеждания за месеца45
  • Преглеждания за седмицата2
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена3

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Препоръчително е продуктите за тези малки козунаци да са на стайна температура.

Затоплете прясното мляко със захарта (докато се разтвори).

Отделете от млякото 2 с.л., към които добавете маята, 1 ч.л. захар и 2 ч.л. брашното.

Оставете да шупне (независимо дали работите със сухата или живата мая, тази стъпка не трябва да я пропускате).

Пресейте брашното и направете кладенче, където добавете разбитите яйца, млякото, заквасената сметана, мазнината (като 2 с.л. олио ги отделяте за доомесване) и шупналата мая.

Омесете меко и нелепнещо тесто, като периодично намазнявате ръцете си и месите, докато се поеме мазнината.

Количеството на брашното зависи от големината на яйцата, така че може да се наложи да добавите +/- 550 г брашно.

Намажете с олио оставете да удвои обема си. Времето, необходимо за втасване, зависи от температурата на помещението.

След като приготвеното козуначено тесто е удвоило обема си, разделете го на 24 топченца.

Оформете по желание. В случая от едното топче оформих дълъг фитил, който прегънах и усуках, след това го завъртях на охлювче.

Поставих ги във форми за мъфини, в които предварително съм поставила хартийка.

Оставям още веднъж да втасат, докато запълнят добре формата.

Изпичат се на около 180 градуса до готовност, за около 20 минути.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар