Лесни и ефектни мини козуначета

Йозлям КадироваЙозлям Кадирова
Експерт
351
1k
1k
196
2
14/04/2019
Приготвяне60 мин.
Готвене20 мин.
Общо80 мин.
Порции24
Сготви+1 точка
4 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо3 090
  • Преглеждания за месеца16
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена4

Необходими Съставки

* мерки и количества
Козунаци

Начин на приготвяне

Препоръчително е продуктите за тези малки козунаци да са на стайна температура.

Затоплете прясното мляко със захарта (докато се разтвори).

Отделете от млякото 2 с.л., към които добавете маята, 1 ч.л. захар и 2 ч.л. брашното.

Оставете да шупне (независимо дали работите със сухата или живата мая, тази стъпка не трябва да я пропускате).

Пресейте брашното и направете кладенче, където добавете разбитите яйца, млякото, заквасената сметана, мазнината (като 2 с.л. олио ги отделяте за доомесване) и шупналата мая.

Омесете меко и нелепнещо тесто, като периодично намазнявате ръцете си и месите, докато се поеме мазнината.

Количеството на брашното зависи от големината на яйцата, така че може да се наложи да добавите +/- 550 г брашно.

Намажете с олио оставете да удвои обема си. Времето, необходимо за втасване, зависи от температурата на помещението.

След като приготвеното козуначено тесто е удвоило обема си, разделете го на 24 топченца.

Оформете по желание. В случая от едното топче оформих дълъг фитил, който прегънах и усуках, след това го завъртях на охлювче.

Поставих ги във форми за мъфини, в които предварително съм поставила хартийка.

Оставям още веднъж да втасат, докато запълнят добре формата.

Изпичат се на около 180 градуса до готовност, за около 20 минути.

Механично метално сито за хубаво тесто-6%
За хубаво тесто използвайте това:
Механично метално сито за хубаво тесто
7.99 лв.
7.49 лв.
Виж ››

Ако месенето на питки и сладкарството са ви страст, то задължително трябва да прибавите към колекцията си от аксесоари и това практично механично метално сито.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар