Ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Руски картофен хляб

Руски картофен хляб

Йозлям КадироваЙозлям Кадирова
Експерт
3631k1k2
Руски картофен хляб
Снимка: Йозлям Кадирова
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
80 мин.
Порции
1
"Толкова ни харесва, че вече само такъв хляб ще хапваме - ароматен картофен хляб"

Необходими продукти

  • картофи - 2 бр. средни
  • мая - 1/2 кубче
  • брашно - около 500 г
  • прясно мляко - 3/4 в.ч.
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 2 ч.л.
  • яйца - 1 бр.
  • олио - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обелете и нарежете картофите на едри кубчета и ги сварете до готовност.

Изцедете ги в гевгир, след което ги намачкайте на картофено пюре.

В купа активирайте маята със захарта, 1 ч.л. брашно, няколко лъжички прясно мляко.

Пресейте брашното, чукнете яйцето (по желание си отделете жълтък за намазване, но не е задължителен), добавете солта, останалото количество затоплено прясно мляко, активиралата се мая, картофеното пюре, олиото и омесете до получаване на меко и слабо лепнещо тесто.

Не се притеснявайте за картофеното пюре - колкото повече картофено пюре добавяте, толкова по-пухкав и мек хляб ще имате на финала, разбира се, не прекалявайте.

Оставете тестото за хляба да удвои, дори утрои обема си - това се случва в рамките на 40 минути.

След това омесете нежно още веднъж, за да запазите пухкавостта с 2 с.л. олио и малко брашно. Преместете във форма и оставете за 20 минути.

Изпечете на 180 градуса за около 35 минути или до готовност на вашия картофен хляб.

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка: