Начин на приготвяне
Скумрията се почиства и измива хубаво със студена вода. Изцеждат се рибките от водата и се нарязват на порционни парчета. Поръсват се със сол и се оставят за 10-15 минути.
Празът се почиства и нарязва на едро. Задушава се за кратко в тиган с олиото. Към него се добавя наситнения морков и накълцаното кисело зеле, бърка се, докато поомекнат.
След това се добавя измитият и отцеден ориз. След като стане стъклен, се поръсва със сол и червен пипер. Наливат се 2 к.ч. вода, бърка се, докато оризът поеме течността.
Прехвърля се в намаслена тава, правят се гнезда и в тях се слагат парчетата скумрия, полива се с тънка струйка мазнина.
Налива се още 1 к.ч. вода, поставя се на средна решетка в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 30-40 минути.
Добър апетит!