Ezine.bg»Рецепти»Салати»Витаминозна салата»Витаминозна салата с елда

Витаминозна салата с елда

ВИОЛЕТА МАТЕВАВИОЛЕТА МАТЕВА
Експерт
4291k1k5
Витаминозна салата с елда
Снимка: ВИОЛЕТА МАТЕВА
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
10 мин.
Общо
25 мин.
Порции
1
"Докторът каза да наблегнем на витамините, та отидохме да забъркаме една витаминозна салата с елда"

Необходими продукти

  • елда - 100 г сварена
  • краставици - 1/2 бр.
  • моркови - 2 бр.
  • зеле - 1/2 глава, прясно
  • червено цвекло - 1 бр. сварено
  • ябълки - 1 бр.
  • магданоз
  • сол
  • зехтин
  • ябълков оцет
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почиства се зелето от кочана и големите листа, нарязва се на тънки ленти. Обелени моркови и ябълка се рендосват на едро, а краставица и сварено червено цвекло се режат на кубчета.

Смесваме зеле, моркови, ябълка, краставица и магданоз в купа и поръсваме със сол, като леко се разбъркват. В средата поставяме кубчета сварено цвекло и лъжички сварена и отцедена елда.

Елдата се приготвя, като се измива обилно с вода и в тенджера се залива със студена вода в съотношение 1:3 в полза на водата.

Вари се, докато се пукнат зрънцата за 10 минути, изключва се и покриваме с капак за още 10 минути, после се изцежда и е готова за приготвя на салати или гарнитури.

Елдата е вкусна и полезна, чудесен заместител на бял ориз и за безглутенови рецепти!

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: