Начин на приготвяне
Почиства се зелето от кочана и големите листа, нарязва се на тънки ленти. Обелени моркови и ябълка се рендосват на едро, а краставица и сварено червено цвекло се режат на кубчета.
Смесваме зеле, моркови, ябълка, краставица и магданоз в купа и поръсваме със сол, като леко се разбъркват. В средата поставяме кубчета сварено цвекло и лъжички сварена и отцедена елда.
Елдата се приготвя, като се измива обилно с вода и в тенджера се залива със студена вода в съотношение 1:3 в полза на водата.
Вари се, докато се пукнат зрънцата за 10 минути, изключва се и покриваме с капак за още 10 минути, после се изцежда и е готова за приготвя на салати или гарнитури.
Елдата е вкусна и полезна, чудесен заместител на бял ориз и за безглутенови рецепти!