Начин на приготвяне
Измиваме много добре листните зеленчуци. Поставяме ги в гевгир, за да се отцедят от водата. Ако е останала влага по листата, се подсушават с домакинска хартия.
Накъсваме листата на спанака и зелената салата в салатиера. Прибавяме нарязания на ситно зелен лук и поръсваме с пресен магданоз.
Уверете се, че листата на глухарчето и горската теменуга са набрани от чисто място, извън замърсяването в градовете.
За да намалим нагарчащия им вкус, ги накисваме за 30 минути в студена вода. Прибавяме ги към зеленолистните.
Краставицата и репичките нарязваме на шайби, а след това на пръчици. Оставяме две, три репички с листенца, за декорация.
Листата на репичките са богати на минерали и имунно стимулиращи фитохимикали. Те са с алкален състав и се грижат за поддържането на алкално-киселинен баланс в тялото. Ако репичките са откъснати от вашата градина, ги добавяйте смело към салатите, заедно с листата.
Киноата сме накиснали предварително за 12 часа във вода и сме я сварили 1:2. Прибавяме я, за да обогатим текстурата и да внесем още хранителни вещества в тази уникално вкусна и диетична салата.
Обелваме сварени пъдпъдъчи яйца и ги режем на две.
Приготвяме и дресинг за салата, като изцеждаме лимона и към сока му прибавим горчицата, куркумата, меда, сол и накрая зехтина. Разбъркваме добре, до получаването на хомогенна консистенция. Овкусяваме със сол и черен пипер. Понякога приготвям повече, прибирам в бурканче в хладилник и винаги разполагам с бърза салатена заливка.
Поднасяме зелената салата, аранжирана със свежи цветчета. Заливаме с дресинга, непосредствено преди консумация ѝ.
По желание можете да добавите запечени семена от сусам и слънчоглед.