Ezine.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Сиропирани сладкиши»Сиропиран кекс с плодове и царевично брашно

Сиропиран кекс с плодове и царевично брашно

ВИОЛЕТА МАТЕВАВИОЛЕТА МАТЕВА
Експерт
4291k1k5
Сиропиран кекс с плодове и царевично брашно3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
80 мин.
Порции
8

Необходими продукти

  • яйца - 3 бр.
  • захар - 1 ч.ч.
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • олио - 5 с.л.
  • ванилия - 1 бр.
  • портокалова кора - 1 с.л.
  • бакпулвер - 1 бр.
  • царевично брашно - 6 с.л.
  • ленено брашно - 1 с.л.
  • брашно - 1 ч.ч. бяло
  • какао - 3 равни с.л.
  • за глазурата
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • захар - 3/4 ч.ч.
  • олио - 3 с.л.
  • какао - 1 с.л.
  • портокалов сок - от 1/2 портокал
  • банани - 1 бр.
  • портокали - 1 бр.
  • кокосови стърготини
  • желатин - за намазване плодовете
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Загрява се глазурата от прясно мляко, захар, сок от портокал, какао, олио и се оставя да се охлади. В купа се разбиват яйцата и захарта с малко прясно мляко, докато се разтопи захарта. Добавя се олио, останалото прясно мляко, какао, кора от портокал, ванилия и се разбърква добре.

Смесва се бяло брашно с бакпулвер и смесваме с яйцата, добавят се и царевично и ленено брашно. Сипва се в тава 24 см намазана с олио и поръсена с брашно. Печем кекса в загрята фурна 180 градуса 35 минути до суха клечка и се изважда от фурната.

С клечка за зъби се дупчи по цялата повърхност и заливаме с глазурата. Отгоре се нареждат резени портокал и кръгчета банан.

Разбърква се желатин с малко вода да стегне и се разтопява в микровълнова фурна за 25 секунди. С четка се намазват плодовете да не почерняват и поръсваме с кокос. Оставя се за 1 нощ в хладилника. Вкусен и ароматен сиропиран сладкиш!

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: