Начин на приготвяне
Всички продукти трябва да са затоплени. Стоплете брашното във фурната за няколко минути на слаба температура.
Чукнете яйцата със захарта и ги стоплете на водна баня. Ако яйцата не са били на стайна температура - стоплете и тях. Затоплете прясното мляко.
Активирайте маята с 1 с.л. захар, 1 с.л. брашно и 3 с.л. прясно мляко. Разбъркайте до хомогенна смес и оставете да се активира.
Пресейте брашното, направете кладенче и там добавете необходимите продукти, които вече сте затоплили.
Омесете нежно тесто за козунак и оставете да удвои обема си.
С намаслени ръце оформете козунака, поставете го върху тава с хартия за печене и отново оставете да втаса.
Аз разделих тестото на 2 и ги изпекох в правоъгълна тава.
Втасването при козунака е продължителен момент, не се притеснявайте, ако не се случва бързо.
Намажете с разбитото яйце, поръсете със захар.
Изпечете за около 10 минути на 140 градуса, след което усилете на 170 градуса и го оставете до готовност.