Ezine.bg»Рецепти»Баница»Лучник»Лучник от лапад, киселец и пръжки

Лучник от лапад, киселец и пръжки

Лучник от лапад, киселец и пръжки2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
65 мин.
Общо
95 мин.
Порции
4

Необходими продукти

  • За тестото
  • брашно - колкото поеме
  • яйца - 1 бр.
  • кисело мляко - 1 кофичка или толкова вода
  • сода бикарбонат - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • За плънката
  • лапад - 250 г
  • киселец - 250 г
  • пръжки - 10 - 12 бр. или кайма - 150 г
  • лук - 2 - 3 големи глави, кромид
  • орехи - 50 г ядки, смлени
  • магданоз - 1 връзка
  • олио - 3 с.л.
  • чубрица - на вкус
  • джоджен - на вкус
  • червен пипер - на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В дълбок тиган задушете, докато омекнат, ситно нарязаните лук, лапад и киселец, поръсете със солта, чубрицата, джоджена, червения и черния пипер, добавете пръжките, наситнения магданоз и смлените орехи и разбъркайте плънката.

Замесете твърдо тесто от брашното, яйцата, киселото мляко, солта и содата и го разделете на две части с различна големина.

От по-голямата част разточете кора с дебелина 1 см поставете я в намазнена тава, така че краищата ѝ да излизат около 5 см извън тавата, изсипете отгоре готовата плънка и подгънете всичките ѝ краища нагоре.

Разточете останалото тесто на кора и го сложете отгоре, намажете с вода и печете приготвения лучник в предварително загрята умерена фурна.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: