Лава кейк

Албена АсеноваАлбена Асенова
Гуру
6673k2k1k3
Лава кейк
Снимка: Албена Асенова
2 / 4
21/02/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
9 мин.
Общо
39 мин.
Порции
12
"С нежно шоколадово сърце и вкус, който няма да забравите дълго време"

Необходими Продукти

  • черен шоколад - 300 г
  • краве масло - 200 г
  • яйца - 6 бр.
  • захар - 150 г
  • брашно - 150 г
  • краве масло - 50 г за намазване на формичките
  • какао - за поръсване на формичките
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тъмният шоколад и кравето масло се поставят в купа и се разтопяват на водна баня.

В друг съд се разбиват яйцата със захарта на пухкава пяна. Към яйчената смес се прибавя предварително пресятото брашно. След като сместа се разбърка, се прибавя и охладената маслено-шоколадова смес.

Формичките за направата на лава кейка могат да са обикновени чашки за крем карамел или алуминиеви за еднократно употреба. Всяка чашка се намазва с малко краве масло, а после се поръсва с какао.

Напълват се до 2/3 от обема им и се поставят в предварително загрята на 225 градуса фурна.

Най-деликатната част от приготвянето на този десерт е печенето. То трябва да е точно 9 минути на включени долен и горен реотан (без вентилатор).

При по-продължително печене на шоколадовото суфле няма да се получи течен център (нашата лава), а ще се получат обикновени шоколадови кексчета.

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: