Начин на приготвяне
Разтопете шоколада с маслото на водна баня.
Разбийте целите яйца и белтъците със захарта до получаване на пухкава консистенция.
При непрекъснато разбиване с миксер прибавете шоколада към яйчната смес и разбийте добре.
Намажете леко формичките с масло на стайна температура и ги напълнете до малко над половината.
Сложете ги за 2 часа в хладилник.
Загрейте фурната и сложете кексчетата да се пекат за около 8 минути - колкото да се надуят леко, да хванат кора, но сърцевината им да остане течна.
Поднесете шоколадовия лава кейк Петит Жато, обърнат в чиния и гарниран с топка ванилов сладолед.
Коментари
Искам само да допълня - температурата на която предварително се загрява печката е 170С и се пекат максимум 6-8 минути.
* масло - 100 г несолено + за намазване
* захар - 1/2 ч.ч., може и повече
* яйца - 2 цели + 2 белтъка
* сладолед - топки сметанов или ванилия, за поднасяне