Ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Питка»Пита от къпано тесто с дюли

Пита от къпано тесто с дюли

Пита от къпано тесто с дюли2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
100 мин.
Порции
4

Необходими продукти

  • За тестото
  • мая - за хляб, колкото кибритена кутийка
  • масло - 125 г краве
  • брашно - 1 кг
  • вода - ½ л топла
  • сол - 1 ч.л.
  • За плънката
  • дюли - 250 г или ябълки, тиква
  • орехи - 50 г ядки
  • масло - 50 г краве
  • захар - 1 к.ч.
  • лимони - 1 бр. кора
  • канела - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В тава сипете пресятото брашно, в средата направете кладенче, сложете в него мекото масло, маята, солта и водата и месете сместа, докато се получи умерено твърдо тесто.

В найлонов плик сложете тестото, завържете го, пуснете го в съд с 2-3 л хладка вода и когато тестото изплува на повърхността, значи е втасало добре.

Извадете тестото, поръсете го с малко брашно, омесете отново и оставете да почива още 10-15 мин., за да втаса още по-добре.

Настържете дюлите и добавете канелата, начуканите орехови ядки, захарта и нарязаната лимонова кора.

Втасалото тесто разделете на две и разстелете едната половина в тава, намазана предварително с масло, сипете отгоре плънката и залейте с разтопеното масло.

Отгоре разстелете втората половина от тестото и след 10-15 мин. сложете втасалата пита да се пече в силно загрята фурна.

Готовата месеница поднесете още топла.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: